Thumb sucking
توضیح کلی
مکیدن شست عبارت است از قراردادن انگشت دست بر سقف دهان در پشت دندانها و مکیدن آن با لبها و دندانهای بسته. مکیدن شست، شایع است و یک رفتار و نه اختلال به شمار میرود. کودکان هر دو جنس و حداکثر 12 ساله را مبتلا میکند ولی در کودکان کمسن شایعتر است.
علایم شایع
میکدن شست (بیشتر قبل از به خواب رفتن، هنگام تماشای تلویزیون یا هنگام گرسنگی، بیماری یا خستگی رخ دهد).
علل
مکیدن شست یکی از اولین اعمال هماهنگی است که یک شیرخوار میتواند انجام دهد و به رضایت برسد. مکیدن شست اگر بعد از شیرخواری (به ویژه تا سالهای پیش دبستانی) ادامه یابد، ممکن است حاکی از یک اختلال وضعیتی باشد.
عوامل افزایش دهنده خطر
اضافه شدن یک نوزاد جدید به خانواده
احساس قطع علاقه یا توجه والدین توسط شیرخوار
پیشگیری
مکیدن شست طبیعی است و آسیب خطرناکی ایجاد نمیکنند تا این که دندانهای دایمی در 7-6 سالگی شروع به درآمدن بکنند. بیشتر کودکان تا این سن این عادت را ترک میکنند. در غیر این صورت، والدین باید با کودک کار کنند تا به خاطر ظاهر و سلامت دندانها این عادت را تغییر دهد.
در صورت تمایل در اوایل شیرخواری سایر مکانیسمهای تسکین بخش از جمله گهواره را فراهم کنید.
عواقب مورد انتظار
در بیشتر موارد این عادت خود به خود از بین میرود به خصوص اگر تبدیل به مسألهای بین والدین و کودک نشده باشد.
عوارض احتمالی
جلو آمدن دندانهای پیش. مکیدن شست ممکن است چنان فشاری به دندانهای پیش وارد کند که سرانجام آنها را به جلو براند.
درمان
اصول کلی
معمولاً هیچ درمانی یا فعالیتی لازم نیست. روشهای چون تنبیه، شرمسار کردن و یادآوری معمولاً ارزشی ندارند. سایر روشها نیز به ویژه موفقیتآمیز نیستند (دستکشهای یکسره، مواد برنزه برروی شست، اسپلینت آرنج و غیره) و ممکن است صدمه دیگری وارد کنند. در مورد کودک بالای 6 یا 7 سال که انگشت خود را میمکد:
به کودک توجه بیشتری کنید. ببینید آیا تعارضها یا موقعیتهای اضطرابزا مکیدن را تحریک میکنند یا خیر. به کودک کمک کنید تا راهحلهای دیگری برای استرس بیابد.
اگر کودک تصمیم بگیرد که سعی به توقف مکیدن کند، به او کمک کنید تا به این هدف برسد. برای هرگونه پیشرفتی به سمت هدف، جایزه بدهید. جایزه یک رشوه محسوب نمیشود بلکه چیزی است که با تلاش حاصل میگردد.
رواندرمانی یا مشاوره (تنها در صورت مکیدن شست به مدت طولانی یا بیش از حد)
داروها
معمولاً برای این اختلال دارویی لازم نیست.
فعالیت
محدودیتی وجود ندارد.
رژیم غذایی
رژیم غذایی خاصی ندارد.
در این شرایط به پزشک خود مراجعه نمایید
اگر کودک دوست دارد ترک کند و تلاش در جهت اصلاح رفتار (پاداش برای پیشرفت) مشکل را حل نکرده باشد، از دندانپزشک خود نیز کمک بخواهید. دندانپزشک ممکن است یک دستگاه تمریندهنده را در دهان کودک نصب کند تا نگذارد شست، سقف دهان را لمس کند.
اگر کودک نتواند دستگاه تمریندهنده را تحمل کند یا این دستگاه بیفتد.
اگر علیرغم درمان، رفتار مکیدن ظرف 6 ماه کاهش نیابد.
پزشکی - دانستنی های پزشکی - مکیدن شست